BARIŞIN BEDELİ: HİROŞİMA VE NAGAZAKİ
2. Dünya Savaşı'nın son döneminde Japonya'nın teslim olması için Amerika Birleşik Devletleri tarafından Japonya'nın Hiroşima kentine atılan atom bombasının hikayesi.
Manhattan Projesi kapsamında geliştirilen atom bombası, ilk olarak 16 Temmuz 1945 tarihinde New Mexico'da test edildi. Trinity adı verilen bu testte, atom bombasının etkisi ve gücü ölçüldü.
Mayıs 1945'te Avrupa'da savaşın sona ermesinin ardından Japonya teslim olmama konusunda direndi. Atom bombasının kullanılması Japonya'nın teslim olma sürecinin hızlandıracağı düşünüldü. Japonya ile savaşın devam etmesi Amerika için daha fazla insan kaybı anlamına gelecekti. Aynı zamanda güç gösterisinde bulunmak isteyen Amerika, Sovyetler Birliği başta olmak üzere diğer ülkelere gözdağı vermek istiyordu.
6 Ağustos 1945 tarihinde ise yıkım saçan bu silah, Japonya'nın Hiroşima kentine yerel saatle 8:15'te atıldı. Patlama sonrasında büyük bir yıkım meydana geldi. Yangınlar başladı ve radyasyon hızla yayıldı. Patlamanın ilk anında 70 binin üzerinde insan öldü. Ancak bu sayı radyasyonun yayılması sebebiyle sonraki süreçte arttı. Hiroşima'da kullanılan bu bombaya Little Boy adı verilmişti. Atom bombası, bombardıman uçağı B-29 tarafından taşınmıştır.
Başkan Harry Truman, Hiroşima'da patlatılan bombanın ardından radyo konuşması yaptı ve şu ifadeleri kullandı: "Japonya'yı yeni ve ölümcül bir silah ile vurduk." 9 Ağustos tarihinde ise Amerika kararlılığını göstermek için bir diğer Japon şehri olan Nagazaki'ye de atom bombası attı. Başkan Truman ikinci atom bombasının ardından ise şu ifadeleri kullandı: "Japonya'nın teslimiyetini hızlandırmak amacıyla elimizdeki tüm araçları kullanıyoruz."
Yaşanan bu iki felaket sonrasında Japonya, 15 Ağustos 1945'te teslim oldu.
78 yılın ardından hala atom bombasının kullanılmasına dair tartışmalar sürmektedir.
Barışın bedeli Japonya ve insanlık açısından büyük bir trajediye sahne oldu.
Kullanılan görsellerin kaynağı: Pixabay
Manhattan Projesi'nde atom bombasının geliştirilmesine liderlik eden Robert Oppenheimer'ın hikayesini buraya tıklayarak okuyabilirsiniz.
Amerika'nın gündemini kulturamerika.com'dan takip edebilirsiniz.
Yorumlar
Yorum Gönder