MÜZİĞE SOSYOLOJİK YAKLAŞIM

Müziğe Sosyolojik Yaklaşım adlı konu üzerine ders ödevim için bir sunum ve rapor hazırlamıştım. Bu konu üzerine araştırma yapmak isteyen kişiler için bu yazının iyi bir kaynak olacağını düşünüyorum ve raporumu sizinle paylaşıyorum.  

İnsanlık tarihi boyunca müzik, toplumlar içinde iletişim için önemli yer edinmiştir. Toplumsal koşullara uygun olarak farklı biçimlerde ortaya çıkan müzik, bireylerin kendilerini ifade etmeleri için önemli bir araç olmuştur. Müzik bireyler için, vazgeçilmez bir eğlendirici öğe olmanın yanında, bireyin mensubiyetlerini gösteren bu anlamda kimliğini ifade eden simgeler-semboller bütününe dönüşmüştür. müzik, bireyleri ve dolayısıyla toplumu birçok açıdan etkilemekte ve yönlendirmektedir.

Müzik belli bir kültür birikim sonucu oluşan ve toplumun bilincini yansıtan bir araç olarak da kabul görmektedir. Müziğin kültür ile sıkı bir ilişkisi vardır Müzik eserleri üzerinden insanların olaylara bakış açısı, yaşam ile ilişkileri hakkında bilgi sahibi olmak mümkündür.

Müzik, toplumsal koşullara uygun olarak sürekli değişmiş ve kendini yenilemiştir. Ortaya çıkan sorunlar yeni ifade tarzlarının ortaya çıkmasını gerekli kılmış, bireyler kendilerini ifade etmek için yeni tarzlar ifade etmişlerdir. İnsan müzikle etkileşim halinde olduğu zaman değişik davranış kalıpları kazanmaktadır.

Müzik Sosyolojisi üzerine yapılan tarihi çok eskiye dayanmamaktadır. Bu konu üzerine çalışan ve ön plana çıkan 3 isim bulunmaktadır: Max Weber, Thedor Adorno ve Dimitri Şostakoviç. Bu isimlerin yapmış olduğu çalışmalara sunumda detaylı olarak yer verilmiştir. Tarihsel süreç değerlendirildiğinde müziğin tarihinin en az insanlık tarihi kadar eskiye götürülebileceğinin kabul edildiği görülmektedir. Ancak müziğin toplumsal yapısı ile ilgili çalışmaların geçmişi ise bu denli eskiye dayanmamakla birlikte bu konunun oldukça yakın bir dönemde ele alınmaya başlandığını görmek mümkündür. Bu bağlamda müzik sosyolojisinin, sosyoloji biliminin içinde yer alan ancak oldukça yeni bir alt dal olduğundan bahsedebiliriz.

Toplumsal anlamda dünya genelinde büyük yankılar uyandıran olaylar nedeniyle sosyoloji, dünya genelinde ihtiyaç duyulan bir bilim olmuştur. Sosyolojiye duyulan ihtiyaç ve bu bilim ile izah edilen toplumsal yapılar/olaylar zaman içinde sanat ve müzik gibi alanların da sosyoloji bilimi içinde değerlendirilmesi konusunu gündeme getirmiştir.

Müzik günümüzde, yaşadığımız toplumun çelişkilerini yansıtmaktadır. Kısaca söylemek gerekirse bilimin, tekniğin ve aklın etkisiyle gelişim göstererek farklılaşan müzik, toplumun geniş kesimlerinden yani insandan uzaklaşmıştır. Müzik, ses kayıt ve yayın sistemlerinin üretiminden önce, çoğunlukla küçük bazen de büyük gruplar halinde çalınıp dinlenebiliyordu. Müziğin insanlarla buluşması kapitalizm öncesinde bir tür lonca sistemi içinde olabiliyordu. Müzik bu gruplar içinde kendi tarzlarını oluşturacak şekilde icra edilebiliyordu. Bölgelerde kuşaktan kuşağa aktarılan geleneksel bir tarz meydana geliyordu. Müzik, toplumdaki egemenlik yapısının ihtiyaçlarını karşılamakta ve sosyal yaşamın sürmesini sağlamaktadır. Bunu yaparken sosyal yaşamdaki çelişkiyi ortaya çıkarmakta ya da görünür kılmaktadır. 

Küreselleşme yerel kimlikleri doğrudan etkilemekte, toplumlar kendilerini sorgulayıp analiz etmekte ve böylece bir değişim, dönüşüm içine girerek yeniden yapılanmaya çalışmaktadır. Küreselleşme ile ortaya çıkan benzeşme ve aynı bireylerin kendi alanlarında yerel kimliklerine tutunma çabaları, çelişik bir durum da ortaya çıkarmaktadır. Ancak tüm bunlara karşın yaşanmakta olan kaotik yapı içinde bireyler, müzik üreterek ya da dinleyerek kendilerini ifade etmeye çalışmaktadırlar.

Ortaya çıkan yeni ve farklı müzikler, yeni ve farklı sosyal yapıların oluşmasına neden olabilmektedir. Özellikle sosyoekonomik yaşamın zorlukları, müzik yoluyla aşılmaya ve rahatlamaya çalışılma yönünde bir çabanın oluşmasına da neden olmaktadır. Günümüzde yaşanmakta olan küreselleşmenin, bir direniş kültürünü de ortaya çıkardığını ve müziğin de bu anlayışı sembolü olduğunu söyleyebiliriz. 

Müzik, modern dünyanın ortaya çıkardığı sosyolojik yapıda önemli bir işlev gördüğü yadsınamaz bir gerçek olarak ortaya çıkmaktadır. XX. yüzyılın ikinci yarısından itibaren dünyada siyasi, ekonomik, sosyal yapılarda oldukça hızlı bir değişim görülmektedir. Görülen bu değişimler pek çok alanı etkilemiştir ve etkilemeye de devam edecektir.

KAYNAKÇA

SAĞIR, Adem ve ÖZTÜRK, Barış (2015) Sosyolojik Bağlamda Müzik ve Kimlik: Karabük Üniversitesi Örneği, Dergi Park, Cilt 8 (Sayı 2), 134

ZAFER, Cem (2021) MÜZİK SOSYOLOJİSİ ÜZERİNE, Dergi Park, Cilt 7 (Sayı 13), 14

Yorumlar

Etiketler

Alan Rickman1 Alfa Yayınları1 Almanya1 Amerika8 Antik Roma1 Antlaşma1 Anton Yelchin1 Arda Turan1 Arielle1 Atlantik1 Avusturya1 Ayrımcılık1 Barack Obama1 Başarısızlık Hikayeleri1 Bazen Olmaz1 Berenice Marlohe1 Bill Clinton1 Boyner1 Brian1 Brothers1 Bryan Mattimore1 Calogero1 Cambridge1 Cem Yılmaz1 Chad Lindberg1 Chazz Palminteri1 Chris Cooper1 Chris Owen1 Commodus1 Connie Nielsen1 Courtney Cole-Fendley1 Danimarka1 Dar Salim1 David Kinney1 Deneme1 Dimitri Şostakoviç1 Doğan1 Doğu Felsefesi1 Eamon de Valera1 Elon Musk1 Epsilon Yayınevi1 Film3 Fizik1 Florida2 Franız Rönesans1 Franklin D. Roosevelt1 Fransa1 Fransız1 Franz Kafka1 Futbol1 George W. Bush1 George Washington1 Gladiator1 Gladyatör1 Göttingen1 Green Book1 Güler Sabancı1 Günaha Davet1 Güney Afrika1 Güney Çin Denizi1 Hacı Sabancı1 Harvard2 Heinrich Himmler1 Hermann Göring1 Hint Okyanusu1 Hiroşima1 Holokost1 Homer Hickam1 IMDb2 Inter Miami1 İkinci Dünya Savaşı4 İlker Başbuğ1 İnovasyon1 İrlanda Bağımsızlık Savaşı1 İrlanda İç Savaşı1 İspanya1 İş Dünyası2 İtalyan-Amerikan1 Jake Gyllenhaal3 Japonya1 Jim Sheridan1 joaquin Phoenix1 Joe Biden1 Joe Johnston1 Joel Basman1 John Adams1 John F Kennedy1 Joseph Goebbels1 Julia Roberts1 Kaliforniya1 Kanada1 Kardeşler1 Karl Rossmann1 Katherine Puening1 Kimya1 Kitty Kierman1 Koç Ailesi1 Koç Holding1 Konukoğlu1 Kronik Kitap1 Kültür Amerika1 Lambert Wilson1 Land of Mine1 Laura Dern1 Lillo Brancato1 Lorenzo1 Louis Hofmann1 Lucilla1 Macellan1 Mahershala Ali1 Marcus Aurelius1 Martin Bormann1 Martin Pieter Zandvliet1 Max Weber Thedor Adorno1 Maximus1 Miami1 Michael Collins1 Michel de Montaigne1 Mikkel Boe Folsgaard1 MLS1 Muhtar Kent1 Mustafa Denizli1 Müzik1 Müzik Sosyolojisi1 Nagazaki1 NASA1 Natalie Canerday1 Natalie Portman1 Naziler3 Neil Jordan Liam Neeson1 New York2 Nil Tuna1 Ontario1 Özgürlüğün Bedeli1 Özlem Gürses Tatar1 Özyeğin1 Pasifik1 Pasifik Cephesi1 PayPal1 Pensilvanya1 Peter Farrelly1 Portekiz1 Queen's1 Richard Harris1 Richard Nixon1 Ridley Scott1 Robert De Niro1 Robert K. Wittman1 Robert Oppenheimer1 Roland Moller1 Roma1 Ronald Reagan1 Rudolff Hess1 Russel Crowe1 Sabancı1 Sabancı Ailesi1 Sabancı Holding1 Sabancı Üniversitesi1 Sakıp Sabancı2 Sam Shepard1 Savaş1 SolarCity1 Sonny1 Sovyetler Birliği1 SpaceX1 Sputnik11 Stefan Zweig2 Stephen Rea1 Tavsiyeler1 Tercüman1 Tesla1 The Covenant1 Thomas Jefferson1 Tobey Maguire1 Toplum1 Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları1 Under Sandet1 Üçüncü Reich1 Ümit Şensoy1 Valery1 Varol Ataman1 Vehbi Koç1 Victor Levin1 Viggo Mortensen1 Viyana1 West Virginiza1 William Lee Scott1 X1 x.com1 Yahudi1 Yeşil Rehber1 Yönetim ve Müzik1 Zeynep Bodur Okyay1 Zip21
Daha fazla göster

Popüler Yayınlar

Sosyal Medya Linklerimiz

Can'a İlet

Ad

E-posta *

Mesaj *

canlandin.com bültenine abone ol ve en son yazıları ilk sen öğren:

Abone Ol